Багата кутя на Святий вечір
6 січня православні християни відзначатимуть Святвечір, який ще прийнято називати Надвечір’ям Різдва Христового. Також цей день є сороковим, останнім, днем посту, який розпочався 28 листопада, щоб віряни перед Різдвом мали можливість покаятися в молитві та стриманості в їжі і зустріти день Народження Христа з чистим серцем і безгрішною душею.
Символізм Куті
Кутя (дослівно перекладається як «варене зерно») – це традиційна страва українців, з якої починають Різдвяну трапезу у Святвечір і закінчують нею, обмінюючись побажаннями і згадуючи померлих предків. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, воскресіння й достаток. Мед – символ райського блаженства, здоров′я та благополуччя. Мак і горіхи – символи достатку й родючості.
Вважається, чим багатша Різдвяна кутя (тобто смачніша та ситніша), тим кращим буде врожай і вищим статок у родині.
За одвічною традицією на Святий вечір готують 12 пісних страв, головною серед яких є Багата Кутя. Коли на небі з’являється перша зірка, що символізує Віфлеємську, вся родина сідає за стіл. І перша страва з якої починається Свята вечеря – Кутя. Лише після неї переходять до інших страв.
Види куті
Існує безліч рецептів куті і в кожному регіоні України вони свої. Але головними її інгредієнтами виступають зерно, мак та мед. Найчастіше саме видом зерна кутя і відрізняється, бо її варять із пшениці, перловки, ячменю, рису, вівса та навіть гречки.
У залежності від періоду часу виділяють:
1) Багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);
2) Щедра кутя (перед Старим Новим роком, з додаванням вершкового масла, вершків або молока);
3) Голодна кутя (на Водохреща, в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).
Секрети приготування Різдвяної або Багатої куті:
Варять зерно на воді, адже досі триває різдвяний 40-денний піст. Потім додають перетертий мак, подрібнені горіхи, розпарені родзинки і мед. За бажанням ще можна покласти сухофрукти і цукати.
Кутя рецепт
- Зерно пшениці – 1 ст.
- Мед – 1-2 ст. л.
- Мак – 1 ст. л.
- Родзинки, горіхи, цукати – за смаком
Напередодні пшеницю чи будь-яке інше зерно краще замочити на ніч, щоб воно швидше готувалось.
Зварити крупу до готовності.
У теплій кип’яченій воді розчинити 1-2 столові ложки меду і заправити цим сиропом зварену крупу. Якщо любите рідшу кутю, то можна додати також узвару (компот із сухофруктів).
Мак необхідно замочити водою на 1-2 години. Після чого злити воду і розтерти його у ступці з цукром.
Родзинки та курагу перед добавлянням необхідно пропарити.
Смачного і щасливого Різдва!